Že deset let delate kot terapevtka kraniosakralne resonance. Kako se je pa vse skupaj začelo?

Preko bolezni, pred enajstimi leti sem namreč nenadoma oglušela. So me pa medsebojni odnosi in povezanost že od nekdaj zanimali, delala sem v poslovnem svetu, upravljanje s človeškimi viri. Tako sem se že zaradi sebe dodatno izobraževala v tej smeri. Potem sem pa kot novopečena mamica in zaposlena poslovna ženska pregorela. Danes mi je jasno, zakaj. Nenadoma sem oglušela, dobesedno nenadoma, v petnajstih sekundah. Na levo uho popolnoma. In noben mi ni znal pomagat. Preživela sem deset dni v bolnici, kjer naj bi me zdravili, pa je bilo samo še slabše. Potem sem slišala za kraniosakralno resonanco in po prvi terapiji sem se odločila: tega se hočem naučiti. Dva meseca kasneje sem že bila na izobraževanju.

Kdo prihaja na terapije kraniosakralne resonance?

Navadno je tako, da ko odpove vse, potem ljudje pridejo na terapije. Ko odpove tradicionalno zdravstvo, akupunktura, morda še kaj… Ker je zadeva v bistvu mistična, smo navadno zadnja možnost obolelih. Veliko mojih strank sploh nima uradne diagnoze, samo zelo slabo se počutijo.

Pa je ta terapija primerna za vse?

Ravno ta teden sem delala veliko z otroci, tudi z dojenčki. Pozitivni vplivi kraniosakralne resonance se očitno širijo od ust do ust in stranke me same poiščejo. Vedno več je družin, še posebej mladih, ki se zavedajo, da je obdobje od spočetja naprej, nosečnost in porod zelo pomembno. In da včasih stvari ne potekajo gladko. Kraniosakralna resonanca lahko tukaj pomaga, sprosti določene napetosti in postavi stvari znova na svoje mesto.

Kaj pa preventiva?

Kraniosakralna resonanca je podporna terapija, spodbuja oz. podpira naše samozdravilne sposobnosti. Te sposobnosti so v nas, čisto vsak jih ima. Ko se zvečer uležemo, se umirimo, zaspimo, se dogaja samozdravljenje. Tudi, če se npr. urežemo, steče proces samozdravljenja, celjenja. To lahko razložimo na znanstvenem nivoju. Pri kraniosakralni resonanci pa naslavljamo oz. spodbujamo silo, ki vse to poganja. Če kraniosakralno resonanco izvajamo preventivno, skrbimo za sebe in svoje zdravje. Poskrbimo, da so nam te sile na razpolago, da delujejo, da smo pretočni…

Koliko terapij kraniosakralne resonance pa potrebujemo?

Na to vprašanje težko odgovorim. V primeru težjih fizičnih in psihičnih simptomov, svetujemo enkrat na teden, dokler ne pride do izboljšanja. Če pa nimamo težav in hodimo na terapije preventivno, pa je enkrat na mesec ali na mesec in pol dovolj. Gremo takrat, ko imamo čas, ne pa, da nam obisk terapije predstavlja še dodaten stres.

Odločili smo se za kraniosakralno resonanco in si izbrali terapevta. Kako vemo, da ima naš izbrani terapevt ustrezna znanja, lahko to preverimo?

Vsaka država ima svoj sistem. Pri nas kraniosakralna resonanca spada pod alternativo in ni registrirana pri zbornici za zdravilstvo kot manualna terapija, saj to ni. Dobro je pogledati, kakšen certifikat ima terapevt. Čeprav certifikate podeljujejo vsi. Vsaka šola kraniosakralne resonance po šolanju izda slušateljem nek certifikat. Tam mora biti navedeno, kaj so na tem šolanju počeli, koliko časa je potekalo in seveda, kdo ga je izdal. Potem pa je na nas, da te kvalifikacije preverimo oz. ovrednotimo.

Se pravi, ne obstaja neko združenje, zbornica ali kaj podobnega?

Obstaja združenje osmih šol, zelo ugledne šole biodinamičnega pristopa h kraniosakralni terapiji, ki so med seboj povezane. Te šole spadajo med najboljše. Potem pa obstaja še ogromno drugih šol, ki niso del tega združenja, pa so še vedno dobre šole, samo so se odločile za samostojno pot in ne pod okriljem združenja. Vse te šole izvajajo podobne programe kot šole v združenju, le da na trgu delujejo samostojno. In vsaka izmed teh šol izdaja certifikate svojim slušateljem. Na njem piše, koliko ur je trajal tečaj, koliko nadzorovanih terapij je slušatelj opravil, koliko samostojnih… Take certifikate izdaja tudi naša šola.