Moč dotika

Bistvo terapije predstavlja nežen dotik. Dotik je tudi način, s katerim se ustvarjajo prve vezi med mamo in dojenčkom. Ko je bodoča mama deležna nežnih ljubečih dotikov, to izkušnjo prenaša po porodu na otroka. Zato so terapije kraniosakralne resonance v času nosečnosti več kot dobrodošle. Ponujajo odlično priložnost za izkušanje nežnega, uglašenega, ljubečega in dobrodejnega dotika.

Sproščanje stresa in ravnovesje

Terapije pomagajo, da nosečnica okrepi vez s svojim telesom in razvijajočim se bitjecem, sprosti vsakodnevni stres, pa tudi nežno in učinkovito odpravi posledice morebitnih fizičnih in čustvenih travm. V varnem in odprtem odnosu s terapevtom imajo nosečnice priložnost za pogovor o svojih strahovih in skrbeh, s čimer lahko odkrijejo vire lastne moči.

Priprava na porod

Terapije koristijo tudi fizični pripravi na porod. Pomagajo izboljševati mobilnost in fleksibilnost medenice, s čimer lajšajo ali preprečujejo bolečine v kolkih in spodnjem delu hrbta. Terapija lahko pomaga dojenčku, da zavzame optimalen položaj.

Kraniosakralna resonanca po porodu

Porod je po eni strani najbolj naraven in obenem čudežen dogodek v življenju, po drugi strani pa lahko ženski organizem zelo obremeni tako na psihični kot na fizični ravni. Poporodno obdobje je običajno stresno že zaradi skrbi za novorojenčka in spremenjene rutine, ob tem pa se v telesu dogajajo še burne hormonske in fiziološke spremembe.

Terapije kraniosakralne resonance po porodu s pomočjo dotika in pogovora novopečenim materam pomagajo predelati tako fizično kot tudi čustveno izkušnjo poroda.

Fizično okrevanje

Na fizični ravni se terapija osredotoča na uravnovešenje medenice in hrbtenice in na rehabilitacijo mišic ter mehkih tkiv, na primer po poškodbah zaradi carskega reza ali drugih medicinskih posegov. Terapija lahko usmeri mater, da najde najboljši način, kako vzdrževati fizično in čustveno dobrobit v času intenzivne nege dojenčka.

Psihična podpora

Porod in obdobje po njem sta za porodnico psihično izredno zahtevna. Lahko dobi občutek, da zaradi dojenčka izgublja pozornost okolice, zaveda se fizičnih sprememb telesa ipd. Zato potrebuje dodatno vzpodbudo, da ohrani ravnotežje med dajanjem in prejemanjem, med negovanjem dojenčka in prejemanjem potrebne nege ter samonegovanjem. V prvih tednih po porodu so terapije kraniosakralne resonance lahko izvrstna podpora, ki se pozitivno odraža na celotni družini.