Na stanje in položaj zob pomembno vpliva položaj kosti v ustni votlini in sosednjih strukturah. Na celoten dentalni sistem pa vplivajo tudi telesne in čustvene napetosti ter neravnovesja v ostalih delih telesa. Ta odnos je obojestranski – stanje in dogajanje v ustni votlini, npr. puljenje zob, zalivke, umetni zobje, aparati, proteze, mostički, manjkajoči zadnji zobje ipd., pa lahko negativno učinkujejo na ostale dele telesa.

Pred zobozdravstvenimi posegi

Za uspeh in trajnost zobozdravstvenih posegov sta pomembna pravilen položaj zob in okluzija, torej pravilno zapiranje zob in čeljusti. Kraniosakralni terapevt lahko pred zdravljenjem zob občutno pripomore k izboljšanju okluzije, prepreči neprijetne posledice posegov (npr. bolečine) in vam pomaga, da se psihično pripravite na poseg.

Po zobozdravstvenih posegih

Obsežnejši zobozdravstveni posegi močno vplivajo na ravnotežje različnih struktur v ustih in vratu, zato terapije kraniosakralne resonance priporočamo med posegom ali po končanem zdravljenju. S terapijo lahko bistveno omilimo bolečine in ponovno vzpostavimo ravnovesje v ustni votlini.

Obrazna asimetrija, neravnovesja v lobanjskih kosteh in povečana napetost mehkega obzobnega tkiva igrajo neposredno vlogo pri kronični malokluziji (nepravilnemu stikanju zob zgornje in spodnje čeljusti), poškodbah čeljustnega sklepa itd. V teh primerih predstavljajo terapije kraniosakralne resonance zelo učinkovito pomoč.