Ali moram biti za odstranitev zoba in vstavitev keramičnega implantata kako pripravljen?

Po protokolu je zahteva za izvedbo posega dovolj visok nivo vitamina D3. Ta mora biti nad 75ng/mL ( ali nad 187mmol/L). Ostali pogoji, ki so povezani s tehničnimi zahtevami za vstavitev, so vidni z rentgenske slike in CBCT posnetka, predstavimo pa vam jih na pregledu.

Koliko časa bo trajal poseg odstranitve zoba in vstavitve keramičnega implantata?

Svetujemo, da si za poseg rezervirate cel dan. Začnemo z vitaminsko infuzijo, nato sledi odvzem krvi za izdelavo matičnih celic in rastnih faktorjev. Nato sledi poseg, ki je odvisen od števila zob, ki jih je potrebno nadomestiti (za en zob in en implantat približno 1/2 do 3/4 ure). Po posegu sledi hlajenje s Hiloterm napravo (minimalno 1 ura), magnetna Bemer terapija (20 minut) ter terpija Kraniosakralne resonance (1 ura).

Lahko s pretiranim hlajenjem po posegu naredim kaj narobe?

Ravno v ta namen hladite pri nas s Hiloterm napravo, pri kateri se hladi s točno določeno temperaturo (16st. do 18st.). Ob večjih posegih vam posodimo Hiloterm hladilno napravo tudi za domov, kjer lahko v miru hladite do 36 ur. Več kot boste hladili, boljše in hitrejše bo celjenje.

Moram na poseg priti tešč?

Ne, na poseg ne prihajajte tešči. Predvsem je pomembno, da 14 dni pred posegom pa vse do posega pijete dovolj tekočine (1,5 litra vode na dan).

Bo poseg boleč?

Poseg je neboleč. Uporabljamo lokalno infiltracijsko anastezijo, ki jo apliciramo ob zob, ki ga bomo odstranili. Poleg tega vam pred posegom damo protibolečinsko tableto.

Bo po posegu bolelo in koliko časa?

Bolečine so seveda prisotne, ponavadi par dni po posegu, vendar jih lajšate s protibolečinskimi tabletami, ki vam jih priskrbimo na dan posega. Bolečino je priporočljivo lajšati in ne vztrajati v njej, saj vsaka bolečina predstavlja stres za telo in zavira regeneracijo in celjenje.

Lahko po posegu sam vozim domov?

Kljub temu, da boste po posegu deležni podpornih terapij (hlajenje, magnetna terapija, kraniosakralna terapija), omrtvičenost po anesteziji pa bo minila in se boste počutili dobro, vam vseeno svetujemo, da si organizirate prevoz domov, sploh, če gre za večje posege (npr. več implantatov). Ponavadi pa se pacienti po manjših posegih (npr. en implantat) sami odpeljejo domov.

Kdaj po posegu bom lahko jedel?

Po posegu vam pripravimo hranilni napitek (kvalitetni riževi proteini z riževim in mandljevim mlekom), ki vam priskrbi “hrano” za cel dan. Prvih pet dni po posegu svetujemo mehkejšo hrano. Predela, kjer ste prejeli implantate, ne obremenjujte s trdo hrano vsaj 6 tednov.

Dobim po posegu provizorične zobe?

Če gre za sprednje, vidne zobe, vam začasne krone izdelamo isti dan, v zahtevnejših primerih pa naslednji dan. Provizoričnih zob na zadnjih zobeh ponavadi ne delamo. Provizoriji imajo le estetsko funkcijo, grizenju z njimi se je potrebno izogibati vsaj 6 tednov po posegu.

Moram po posegu počivati?

Po posegu svetujemo 3 dni počitka. Svetujemo izogibanje fizičnim in psihičnim naporom, izogibanje uporabi GSM telefona (uporabljajte ga prostoročno ali s slušalkami) in izogibanje ostalim elektronskim napravam. Svetujemo veliko spanja (če se da v prostoru brez Wi-Fi ja) in uživanje veliko tekočine. (1,5 litra na dan)

Kako je s športom po posegu?

Svetujemo 2 tedna brez športnih aktivnosti. Po treh dneh so možni sprehodi v naravi in opravila, ob katerih uživate in se sproščate (lažja opravila na vrtu, …).

Kdaj se odstranijo šivi? Kako je s kontrolami po posegu?

Odstranitev šivov opravimo 2 tedna po posegu. Naslednji pregled sledi 2,5 meseca po posegu. Na tem pregledu ovrednotimo trdnost vraščenih implantatov.

Kako je s čiščenjem zob po posegu?

Do odstranitve šivov (2 tedna po posegu) predela ob implantatih ne ščetkajte. Ostale zobe čistite z mehko ščetko. 2 tedna po posegu ne uporabljajte električne ščetke. Po dveh tednih lahko nežno ščetkate predele ob implantatih z mehko ščetko. Po tednu dni po posegu lahko nežno izpirate ustno votlino z Oroxid raztopino (3% peroksid), ki jo dobite pri nas. Tudi mehke ščetke lahko dobite pri nas.

Kdaj dobim prave zobne krone? So potrebni za izdelavo kron odtisi?

Porcelanske zobne krone namestimo 3 do 4 mesece po vstavitvi implantatov (čas vraščanja je odvisen od zahtevnosti posega), v izrednih primerih počakamo tudi dlje. Klasično odtiskovanje smo nadomestili s sodobnim, digitalnim skeniranjem, ki je za pacienta prijetnejše od odtiskovanja ter je veliko bolj natančno.

So kasnejši posegi po vstavitvi implantatov, kot so kontrole, skeniranje, namestitve zobnih kron boleči?

Ne, posegi so neboleči in ne zahtevajo uporabe anestetika.