Vse se je začelo z živim srebrom. Sprva ni posvečal pretirane pozornosti na škodljivost živega srebra. Bolj moteče dejstvo je bilo, da je bilo potrebno pri vstavljanju živosrebrne zalivke odstraniti veliko zdravega dela zoba. To je privedlo v intenzivno poglabljanje glede sodobne tehnologije in novih materialov. Šele pozneje je zares doumel, kako toksično je živo srebro.

In tako se je pot iz klasičnega zobozdravstva obrnila in leta 2017 je odprl zasebni biološki Center Hočevar.

Značilnost biološkega pristopa je predvsem veliko večja previdnost pri izbiri materialov, ki jih vstavljamo ali odstranjujemo iz pacientovih ust. Biološko zobozdravstvo se je začelo z zavedanjem o nevarnosti amalgamov in potrebi po veliko varnejšem postopku njihovega odstranjevanja. Pozneje se je razširilo tudi na druga področja, zlasti na preučevanje vpliva različnih kovin in saniranje vnetij.

Biološko zobozdravstvo je vse pomembnejše, saj je tudi vse več pacientov, ki trpijo zaradi različnih alergij, drugih preobčutljivosti, preobremenjenosti s težkimi kovinami ali z oslabljenim imunskim sistemom nasploh. Sam izraz ni tako bistven. Vsak zobozdravnik, ki naredi vse potrebno, da pri odstranjevanju amalgamskih zalivk ustrezno zaščiti pacienta, dela dobro, četudi po formalnih kvalifikacijah ni biološki zobozdravnik. Gre predvsem za ozaveščenost.

Dr. Gregor Hočevar se redno udeležuje izobraževanj ter pridobiva praktične izkušnje in certifikate o usposobljenosti na področju biološkega zobozdravstva. Izobraževanja so ključnega pomena. Za vse zaposlene v Centru Hočevar, temu pripisujemo izjemen pomen. Le tako lahko naše delo izvajamo na najvišjih standardih.

Zame je biološki zobozdravnik ozaveščen zobozdravnik, ki redno spremlja, kako se tehnika izpopolnjuje in sledi novim materialom. Predvsem pa, da mu ni vseeno, kaj vgrajuje v usta svojih pacientov. Naš cilj je, da rešujemo žive zobe, kar pa zahteva redne in temeljite preglede.
dr. Gregor Hočevar
dr. dent. med., Specialist in Biological Dentistry and Ceramic Implants (ISMI Germany, IAOCI USA), ustanovitelj Centra Hočevar