Uvod

Obstaja veliko dokumentiranih vzrokov za kronični stres. Njihov izvor je zelo raznolik, njihovi vplivi na fiziologijo in psihološka stanja osebe pa so lahko precej uničujoči. Kronični stres pogosto vodi v kronična vnetna stanja, ki sčasoma vodijo v kronične bolezni, saj je telo v stalnem stanju pripravljenosti in se imunska obramba zmanjšuje. Odstranjevanje vzrokov običajno sčasoma izboljša splošno zdravstveno stanje. Kljub temu je včasih težko določiti sprožilec za kronično vnetje.

V tem članku bomo raziskali pogosto spregledan izvor fiziološkega stresa zaradi vnetij ob koreninsko zdravljenih zobeh.

Temeljni vzrok

Že desetletja se pogostost kroničnih vnetnih bolezni in tako imenovanih avtoimunih bolezni znatno povečuje v vseh razvitih državah – v mnogih primerih vzrok ni jasen.

Zdravniki in zobozdravniki, ki delujejo holistično, celostno, dosegajo očitna izboljšanja, če so vneti koreninsko zdravljeni zobje in druga žarišča v ustni votlini odstranjena ter če se okrepi imunski sistem.

Ali usta resnično odražajo splošno zdravje? Od kje izhaja ta povezava? Odgovor je preprost: ob vnetjih so prisotne patogene bakterije in zelo toksični bakterijski metaboliti.

Koreninsko zdravljen zob in tudi območja v čeljusti, kjer je bil vnet zob odstranjen, lahko predstavljajo tako imenovane kavitacije. Uradna diagnoza kavitacije se glasi avaskularna, aseptična kostna nekroza. V teh kavitacijah v čeljusti se nahajajo bakterije in lahko povzročajo kronična vnetja, ki lahko vodijo v sistemske bolezni.

Koreninsko zdravljeni zobje so mrtvi zobje. Tudi najbolj popolno mikroendodontsko zdravljenje ne bo moglo doseči popolne bakterijsko odporne zatesnitve zdravljene korenine. Vedno ostane nekaj neobdelanih pomožnih stranskih kanalčkov in pa endo-paro povezave skozi dentinske kanalčke. Dentinski kanalčki predstavljajo komunikacijo med zobno pulpo, ki predstavlja jedro zoba in zunanjim svetom-ustno votlino. Segajo radialno od pulpe pa do stika s sklenino, ki prekriva krono in do zobnega cementa, ki prekriva korenino. Skozi te kanalčke lahko zunanji dejavniki poškodujejo pulpo in posledično pozobnico, preko katere je zob pritrjen na alveolarno kost, v kateri sedi, in okoliška tkiva.

V zdravem, vitalnem zobu so dentinski kanalčki zapolnjeni z dentinsko tekočino, ki ščiti zob pred vdorom bakterij. Pri avitalnem, koreninsko polnjenem zobu pa te tekočine ni, dentinski kanalčki postanejo prazni in v njih z zunanje strani vstopajo bakterije. Ti se v ozkih kanalčkih prosto razmnožujejo in se spreminjajo v toksične anaerobe, naše obrabne celice (makrofagi) pa so prevelike, da bi za njimi vstopali v kanalčke in jih uničile.

Zob je organ z lastno oskrbo z živci, s krvjo in z limfo in nato po koreninski polnitvi ostaja kot odmrl zobni ostanek v ustni votlini. V njem in na njegovi porozni površini korenine (v dentinskih kanalčkih) se bodo naselile različne, deloma neznane vrste anaerobnih, patogenih bakterij, ki razgradijo preostalo organsko tkivo in izločajo škodljive produkte presnove (toksine).

Toksini

Iz aminokislin cisteina in metionina patogene bakterije v dentinskih kanalčkih proizvajajo anaerobne presnovne produkte, ki so visoko toksični, in potencialno karcinogene vodikove sulfide (tioeter/merkaptan). Z nepopravljivim zaviranjem aktivnega delovanja številnih endogenih vitalnih encimov lahko ti toksini postanejo vzrok različnih sistemskih in organskih bolezni. Zaviranje pomembnih encimov dihalne verige mitohondrijev je bilo dokazano in vitro. Vsak proces žvečenja sprošča te bakterije in predvsem njihove toksine v limfni sistem okoliškega tkiva. Od tu pridejo do krvnega obtoka (žariščne okužbe) in celotnega organizma. V študiji, ki so jo opravili Siqueira in sodelavci, so bili mikroorganizmi odkriti v vseh endodontsko zdravljenih zobeh z apikalnim vnetjem, kar kaže na kronično okužbo.

Richardson in sodelavci so identificirali 75 različnih bakterijskih sevov v koreninsko zdravljenih zobeh z apikalnim ostitisom, kronično vnetno lezijo okoli apeksa zobne korenine.

Te bakterije lahko še posebej pogosto najdemo v in okoli mrtvih zob:

  • enterococcus faecalis,
  • capnocytophaga ochracea,
  • fusobacterium nucleatum,
  • leptotrichia buccalis,
  • gemella morbillorum in
  • porphyromonas gingivalis.

Te bakterije vplivajo na kostna tkiva okoli korenine in imajo tudi sistemski vpliv na telo: štiri od zgoraj omenjenih vrst prizadenejo srce, tri živčni sistem, dve ledvici in možgane, ena maksilarni sinus.

Vitalna, zdrava pulpa (kot del imunskega sistema) igra ključno vlogo pri obrambi pred temi bakterijami. Pogosto kronična okužba, ki izvira iz bakterijske kolonizacije pulpe, povzroči kronično vnetje okoliške kosti in trajno aktivacijo imunskega sistem. Makrofagi, ki se aktivirajo z nespecifično imunsko reakcijo, sproščajo tako imenovane vnetne mediatorje (TNF-alfa, IL-1, rastni faktorji, prostaglandin (PGE2) in levkotrien), ki krožijo v krvnem obtoku. Ti vnetni mediatorji spodbujajo razvoj ali poslabšanje kroničnih vnetij in avtoimunskih bolezni. Poleg tega se stimulirajo limfociti T, ki proizvajajo TNF-beta. Obstaja sum, da TNF-beta spodbuja kronične bolezni in raka. Dokazano je, da TNF-beta povečuje tveganje za nastanek raka dojke po menopavzi.

T. Rau na švicarski kliniki Paracelsus je dokazal jasno povezavo med rakom dojke in zobmi. Ugotovil je, da je več kot 95 odstotkov njegovih pacientov z rakom dojke imelo koreninsko zdravljen zob v enem ali več zobeh želodčnega meridiana, v nasprotju s 35 odstotki zdravih pacientov.

Študija, objavljena leta 2016 v strokovni reviji International Endodontic Journal, nakazuje, da je bilo število zob z apikalnim parodontitisom in/ali zdravljenim koreninskim kanalom (skupna vsota katerih je enaka endodontski obremenitvi) v srednjih letih neodvisen napovedovalec kardiovaskularnih dogodkov med udeleženci v skupnosti v Baltimorski longitudinalni študiji staranja. Kaže, da nezdravljeni zobje z abscesom prispevajo k večjemu tveganju za bolezni srca in ožilja. Zato obstaja možnost zmanjšanja tveganja za bolezni srca in ožilja z zdravljenjem apikalnega parodontitisa.

Kot je prikazano v dokumentarnem filmu Root Cause (2018) avstralskega režiserja Frazerja Baileyja, so koreninsko zdravljeni zobje lahko tudi vzrok kronične utrujenosti in depresije ter imajo sistemski vpliv na telo.

Zaključek

Fiziološki stres, ki ga povzročajo koreninsko zdravljeni zobje, ima lahko ključno vlogo pri številnih patologijah v telesu, vključno s kronično utrujenostjo in depresijo. Povezava med temi lokalnimi vnetnimi procesi in disregulacijo nevroendokrinih imunskih funkcij ni popolnoma razumljena. Vendar posredni dokazi mnogih holističnih zobozdravnikov kažejo, da povezava očitno lahko obstaja. Ko so koreninsko zdravljeni zobje odstranjeni in kavitacije očiščene vseh patogenov, se lahko nekatera kronična stanja močno izboljšajo ali lahko celo popolnoma izginejo.