Poletje že maha v slovo, a z njim ostaja čas slastnih pregreh. Da bodo vaši zobje zdravi tudi v prihajajočem aktivnem obdobju poskrbite za ustrezno higieno zob in ustne votline.

  • 💡 Uporabljajte mehke zobne ščetke, posegajte po naravnih zobnih pastah brez flourida. Izogibajte se kajenju, hrani z veliko vsebnostjo škroba, agrumom, hrani in pijači z visoko vsebnostjo kislin ter sladkim in slanim prigrizkom. Tovrstna hrana ni le nezdrava ampak z njo tudi »hranimo« in ustvarjamo zobne obloge, ki lahko v naših ustih povzročijo pravo razdejanje.
  • 🥗 Uživajte vlakninsko bogato sadje in zelenjavo, le-ta se žveči dalj časa, povečuje pa tudi pretok sline - njena zadostna količina preprečuje bakterijam, da bi se razvile ter začele tvoriti zobne obloge.
  • 🌊 Ne pozabimo na zadostne količine vode, ta bistra tekočina je zelo pomembna za zdravje zob in dlesni. Z rednim izpiranjem ust si pomagamo izpirati kislost in preostanke zaužite hrane.
  • 🍏 Jabolka so odlična za naše zobovje, saj vsebujejo veliko vlaknin in hranilnih snovi. Zaželeno je, da jih pred uživanjem ne lupimo. Saj je ravno lupina polna vlaknin, ki nam pomaga pri »čiščenju« ostankov in sledi, ki so jih za seboj pustile druge jedi. Vendar previdno, tudi jabolka namreč vsebujejo kislino in sladkor, ki uničujeta sklenino. Zato je zaželeno, da si tudi po uživanju le-teh ščetkamo zobe oziroma vsaj splaknemo z vodo, če zobne ščetke nimamo pri roki.
  • 🍉 Lubenica je sestavljena iz 90 odstotkov vode, preostali del pa predstavljajo vlaknine, ki pozitivno delujejo na prebavo. Poleg tega lubenica skriva veliko vitamina A, ki je pomemben v boju z virusnimi infekcijami.
  • 🥜 Oreščki imajo nizko stopnjo vsebnosti sladkorja, zaradi nizke vsebnosti nenasičenih maščob pa odlično pripomorejo k preprečevanju bolezni dlesni. Mnogi oreščki tudi vsebujejo znatne količine kalcija in fosforja, ki pomagata pri utrjevanju zob.
  • 🥬 Navkljub njeni zeleni barvi, stebelna zelena ne vsebuje tovrstnih pigmentov, ki bi pustila barvne sledi na površini zob. Le-ta ima visoko vsebnost vode, ki spodbuja nastajanje sline v ustih. Pri čiščenju zob pa pripomorejo tudi zelenine vlaknine med žvečenjem.
  • ✨ Najboljši prijatelj ust je hrana, ki nevtralizira kisline, priskrbi minerale in vitamine za obnovo sklenine ter spodbuja proizvodnjo sline.

Ekipa CH vam želi lep in zdrav začetek prihajajoče produktivne sezone. ;)