V skrbi za njihovo popolno zobovje in lep nasmeh priporočamo redne kontrole zob. Redna kontrola je pomembna tako v fazi mlečnih zob kot v fazi stalnega zobovja. Potrebna je redna oskrba z vsemi navodili glede čiščenja in vzdrževanja.

Prvi obisk pri zobozdravniku se svetuje, ko otroku izraste prvi mlečni zobek, kar je običajno v starosti 6 – 10 mesecev. Prvi obisk pri zobozdravniku naj ne bi bil namenjen kurativi, pač pa preventivi – svetovanju staršem glede primerne ustne higiene mlečnih zob in glede prehrane.

Kakor opažamo pri odraslih pacientih, se največkrat strah pred zobozdravnikom razvije že v rani mladosti na podlagi slabih izkušenj. V Centru Hočevar se osredotočamo na to, da obisk zobozdravnika v zgodnji mladosti oz. v ranem otroštvu ne pomeni samo zagotovitev zdravih in lepih zob, temveč tudi dober odnos in prijazno okolje, prek katerih otrok spozna, da obisk zobozdravnika ni nič stresnega in bolečega.

Tako se pri otroku obiski pri zdravniku v odraščanju razvijejo v nekaj samoumevnega brez asociacij na bolečino.

STRAH, ki smo ga v mladosti ob obisku zobozdravnika doživljali sami, tako OSTANE V PRETEKLOSTI, kamor tudi sodi.
dr. dent. med., Gregor Hočevar
zobozdravnik in ustanovitelj Centra Hočevar
  • preventivne preglede,
  • ugotavljanje začetnih kariesov in zdravljenje le-teh po minimalni invazivni metodi,
  • zalivanje fisur in
  • ostale posege.

Skupaj bomo otroku predstavili preventivne ukrepe za zaščito zob in v sodelovanju z ortodonti ugotavljali morebitne razvojne nepravilnosti. Bistvo je v pravočasnem in pravilnem ukrepanju.

Na prehodu iz mlečnih v stalno zobovje (okoli 5., 6., 7. leta) starši velikokrat niso dovolj pozorni na izraščanje stalnih šestic pri otrocih, ki včasih zrastejo brez izpada mlečnega zoba. V takih primerih sploh ne opazimo, da ima otrok v ustih že stalni zob. Tak zob lahko ob nepravočasni oskrbi napade karies, saj so starši na zobovje bolj pozorni šele takrat, ko izpadejo prvi mlečni zobje.

Preventiva zagotovi ZDRAV NASMEH OTROKA in bolj zdravo odraščanje, saj lahko otrok tako normalno žveči in prejme več hranil iz hrane, ki jo zaužije, bolezni ustne votline pa lahko vplivajo tudi na SPLOŠNO ZDRAVJE.

Kdaj torej pripeljati otroka na prvi obisk k zobozdravniku?

Prvi obisk pri zobozdravniku se svetuje, ko otroku izraste prvi mlečni zobek, kar je običajno v starosti 6 – 10 mesecev. Prvi obisk pri zobozdravniku naj ne bi bil namenjen kurativi, pač pa preventivi – svetovanju staršem glede primerne ustne higiene mlečnih zob in glede prehrane.

Vzpostavitev dobrih navad v otroštvu predstavlja prvi korak k zdravim zobem za vse življenje.Otroku začnemo zobe umivati takoj, ko izraste prvi mlečni zobek. Zobe ščetkamo dvakrat dnevno, in sicer zjutraj ter zvečer pred spanjem. Otroku pomagamo z umivanjem zob, dokler nima dovolj razvitih ročnih spretnosti, da bi zobe primerno očistil sam. To je običajno do 10. leta starosti. Prav tako moramo vedeti, da se otroci ne zavedajo posledic slabo umitih zob.

Redni preventivni zobozdravniški pregledi so ključnega pomena. Otrok bo zagotovo dobil slabo izkušnjo in strah pred zobozdravnikom, če ga bodo starši pripeljali na prvi pregled takrat, ko se pojavijo težave in bolečine, saj bo otrok bolečino povezal z zobozdravnikom. Z rednimi obiski pri zobozdravniku se tem nevšečnostim izognemo. Otrok spozna, da je obisk pri zobozdravniku prijeten in da je strah odveč. Poleg tega se otrok sčasoma vedno bolj zaveda pomena ustne higiene in ustnega zdravja.

Manca Peternelj, dr. dent. med.