Temeljita ustna higiena in redni preventivni pregledi so za vzdrževanje zdravega zobovja izrednega pomena. Vendar pa za nekatere obisk zobozdravnika ni najbolj preprosta naloga. Prav nasprotno, mnogi zobozdravniško pomoč poiščejo šele, ko jih v to prisilijo bolečine, to pa včasih pomeni, da se morajo od zoba posloviti.

»Razlogi, zaradi katerih nekateri do zadnjega odlašajo z obiskom pri zobozdravniku in ne prihajajo na preventivne preglede, so različni, eden pa je prav zagotovo ozaveščenost. Tisti, ki se zavedajo pomena zdravega zobovja na splošno počutje, prav gotovo prej obiščejo zobozdravnika kot tisti, katerih ozaveščenost je nizka. Drugi razlog je finančne narave, saj se nekateri za popravilo zob odločijo šele, ko jim to dopuščajo finančne zmožnosti. Obstaja pa še en, morda celo najpomembnejši razlog, ki se ga zavedamo manj – strah pred zobozdravnikom,« pravi Valentina Hočevar.

Če mislite, da je strah prisoten predvsem pri otrocih, se motite. S strahom se spopadajo tudi odrasli, mnogi med njimi pa se tega sploh ne zavedajo. Ti najdejo sto in en izgovor, da ne poiščejo strokovne pomoči, v resnici pa jih je le strah. Ste morda tudi vi med tistimi, ki zaradi strahu trpite bolečine in poiščete pomoč šele, ko bolečina postane nevzdržna? Tudi naša sogovornica se sooča s tovrstnim strahom, a ga uspešno premaguje, zato lahko paciente, ki prihajajo v ordinacijo njenega moža, zobozdravnika Gregorja Hočevarja, zelo dobro razume.

S strokovnim znanjem, ki si ga je pridobila v tujini, sedaj uspešno pomaga pacientom s strahom pred zobozdravnikom. »Na strah pacientov oziroma njihovo počutje v zobozdravstveni ordinaciji vsekakor vpliva tudi zobozdravnik. Ce je ta stabilna oseba in se zaveda, da ima pred seboj nekoga, ki ga je strah, lažje ustvari prostor zaupanja, v katerem se pacient umiri in sprosti. Tako se strah nekoliko razblini. Prijazna beseda, razumevanje in čas za pogovor so tu ključnega pomena,« pravi sogovornica in dodaja, da to večinoma zadošča, nekateri pa potrebujejo še dodatno pomoč.

»So tudi ljudje, ki imajo v odnosu do zobozdravnika res hude težave in potrebujejo specifično pomoč ter poglobljen pogovor. Pri mojem delu gre predvsem za to, da se sprostijo učinki nerazrešene travme iz preteklosti, ki motijo uravnovešeno delovanje živčnega sistema,« pojasnjuje Hočevarjeva in dodaja, da je strah lahko tako močan, da se pokaže tudi na telesu – človek se poti, ima ledene roke, se trese, ne more govoriti ali pa govori preveč. Strah ga lahko prevzame že samo ob omembi zobozdravnika ali pa ob pogledu na belo haljo, ob zvoku turbine ali vonju zobozdravstvene ordinacije.

Ob vsem tem je treba vedeti, da v okolju, v katerem se pacient dobro počuti, tudi celjenje in zdravljenje potekata hitreje. Strah pa lahko vpliva tudi na učinek lokalne injekcije, saj zaradi blokade, ki jo povzroči strah, ta včasih ne deluje. Tisti, ki jih je zobozdravnika strah, se za zob zdravniško pomoč pogosto odločijo prepozno, z odlašanjem obiska pa požro cajno prav tisto, cesar se najbolj bojijo – da je poseg boleč, težak in drag.

Ob koncu velja zato še enkrat poudariti, da so preventivni pregledi pomembni, saj so ob pravočasnem odkritju nepravilnosti kot so karies, zobni kamen in podobne, bolečine ob posegih minimalne ali pa jih sploh ni. »V naših ordinacijah želimo ustvariti prostor, v katerem se bo pacient dobro počutil in bo lahko izrazil svoj strah. Da ga bomo s skupnimi močmi premagali in da obisk zobozdravnika v prihodnje tako ne bo več travmatičen,« sklene Valentina Hočevar.

Objavljeno v Niki, priloga Dnevnika