Spodaj prikazani primer kaže, kako lahko v eni seji odstranimo vnet zob in ga takoj nadomestimo s keramičnim implantatom.

Slika 1
Slika 1

Slika kaže izhodiščno stanje. Vidimo kovinsko-keramično krono, ki pokriva spodnji prvi kočnik. Med porcelansko krono in dlesnijo se vidi temen rob zoba. Prav tako se vidi rahlo temno obarvano vneto dlesen ter luknjico v dlesni, ki predstavlja fistulo. To je kanal, preko katerega se v usta drenira vnetje iz predela korenin.

Slika 2
Slika 2

Slika je posneta po odstranitvi porcelanske krone. Jasno se vidi temen, gangrenozen zob ter kompozitno jedro s tremi kompozitnimi zatički.

Slika 3
Slika 3

Posnetek po odstranitvi korenin. Zob je imel dve korenini, ki ju je bilo potrebno odstraniti ločeno, vsako posebej, z namenom ohranjanja kostnine. Rano je bilo potrebno temeljito očistiti, skiretirati granulacijsko tkivo ter dezinficirati področje z ozonom.

Slika 4
Slika 4

Slika po vstavitvi keramičnega implantata. Na vrhu implantata je ovalen plato, ki služi kot podlaga za porcelansko krono. Med implantat in dlesen vstavimo fibrinske a-prf membrane ter predel fiksiramo z resorbilnimi šivi.

Slika 5
Slika 5

Stanje 4 mesece po odstrantvi zoba ter vstavitvi implantata. V implantat smo pritrdili keramičen nastavek, ki služi kot podlaga za porcelansko krono. Viden je pripoj zdrave dlesni na rob keramičnega implantata.

Slika 6
Slika 6

Zdravljenje je zaključeno z vstavitvijo polnokeramične krone na uspešno integriran implantat.

Slika 7
Slika 7

Stanje pred posegom in po posegu. Razlika se vidi na dlesni pod krono. V izhodišču (leva slika) je bil ob zobu prisoten globok gingivalni žep z vneto dlesnijo ter prisotno fistulo. Na sliki po zdravljenju (desna slika) pa je vidna zdrava dlesen, ki je pripojena na keramičen implantat.

Zdravljenje kaže, kako lahko v eni seji odstranimo vnet zob in ga nadomestimo s keramičnim implantatom. Na tak način preprečimo kolaps mehkih in trdih tkiv, ki se sicer zgodi po odstranitvi zoba. Zaradi ohranjanja okolnjega tkiva v večini primerov ni potrebna dodatna kostna dograditev. S takojšnjo vstavitvijo keramičnega implantata ohranimo tako kost kot tudi dlesen, pacientu privarčujemo dodaten poseg ter čas, ki bi bil potreben, če bi implantat vstavili par mesecev po odstranitvi zoba.

Zdravljenje je zaključeno 4,5 mesece po odstranitvi zoba.