Dr. Hočevar, katere so prednosti keramičnih implantatov?

Glavna razlika med keramičnimi in titanovimi implantati je, da keramični niso kovinski. Narejeni so iz močne trdne keramike, cirkon dioksida. So biokompatibilni, kar pomeni, da jih telo sprejme, njihova površina je inertna, kar pomeni, da nimajo nobene površinske napetosti in za razliko od kovinskih so v celoti bele barve.

Ob omembi keramike ljudje navadno pomislimo na okrušene čajne skodelice, na material, ki se hitro okruši ali zdrobi. Ali obstaja možnost, da se zlomi ali zdrobi tudi implantat?

Veliko pacientov in tudi nekateri zobozdravniki imajo podobne zadržke. Da ni dovolj raziskav, da niso funkcionalni, da se lomijo … Prvi keramični implantati so bili res bolj krhki in vse našteto je dejansko predstavljalo problem. Vendar je ta problem sedaj odpravljen in keramični implantati, ki so trenutno na trgu, so po različnih testiranjih in standardih celo močnejši od titanovih.

Kako pa je z njihovim vstavljanjem?

Tudi tu so keramični implantati v prednosti, saj jih v večini primerov (od 80 do 85 odstotkov) lahko v čeljust vstavimo takoj, ko izruvamo zob in razkužimo oz. steriliziramo rano.

Ali potrebuje zobozdravnik kakšna posebna znanja za vstavljanje keramičnih implantatov?

Vstavitev keramičnega implantata je nekoliko drugačna kot vstavitev titanovega, zato so potrebna dodatna znanja.

Kako pa lahko kot pacienti preverimo, ali naš zobozdravnik ta znanja ima?

Mislim, da vsak zobozdravnik dela z materiali in tehnikami, ki jih obvlada in v katerih je dober. Če zobozdravnik ne obvlada oz. ni seznanjam z vstavljanjem keramike, vam keramičnih implantatov najverjetneje sploh ne bo ponudil. Treba je zaupati občutku.

Kako pa je stroškovno, so titanovi in keramični implantati po ceni primerljivi?

Žal so keramični implantati nekoliko dražji od titanovih. Glavni vzrok je v tem, da so precej manj razširjeni kot titanovi, na tržišču je manj proizvajalcev. Titan se dela masovno, tako da je že njegova nabavna cena precej nižja.

Prej ste omenili, da se keramični implantat lahko vstavi takoj, ko se zob izpuli. Tako vseeno nekaj prihranimo, mar ne?

To je res. Vendar privarčujemo predvsem čas. Ko damo keramični implantat že kar v rano, prihranimo nekaj faz oz. obiskov zobne ambulante, ki jih pri vstavljanju titana zobozdravniki seveda obračunajo. Vendar je žal končni strošek še vedno višji zaradi visoke nabavne cene implantata.

Se pravi z razširjenostjo v prihodnosti lahko pričakujemo tudi padec cen?

Keramika se dela že približno dvajset let. Njena uporaba je skokovito narasla v zadnjih letih, predvsem v nemško govorečih državah (Nemčija, Švica, Avstrija…), tako da bo prej ali slej tudi naraslo število ponudnikov keramičnih implantatov.

Kaj pa nadomeščanje celotnega zobnega loka, se pravi vseh zob, tudi to lahko naredite s keramiko?

Seveda, vse kar se v zobozdravstvu dela s titanom, lahko naredimo tudi v keramiki, se pravi na štirih ali šestih implantatih celotna čeljust.

Omenili ste Nemčijo in Švico kot državi, kjer se vgradi največ keramičnih implantatov. Imate morda podatke v procentih, koliko?

Sam bi ocenil, da je keramike od pet do deset odstotkov. Vendar se ta delež strmo povečuje. Od ustanovitve sodelujem s kliniko v Švici, maja bo tri leta. Klinika organizira izobraževanja za nemško in angleško govoreče zobozdravnike, tudi sam sem med prvimi pri njih opravil specializacijo. Od blizu opazujem, kako se število udeležencev izobraževanj povečuje. Pred tremi leti nas je bilo od deset do petnajst, sedaj pa so skupine zobozdravnikov od šestdeset do sedemdeset. Tako, da bo verjetno v naslednjih petih do desetih letih ta odstotek precej narastel.