Krožno izpadanje las imenujemo Alopetia areata in je redko avtoimuno obolenje, ko telo napada svoje lastne lasne mešičke, kar povzroči krožno izpadanje las. Najpogosteje se pojavi na lasišču, lahko pa prizadane tudi predele brade, kjer se pojavijo ostro omejeni plešasti madeži. Do tega pojava lahko pride v povezavi s prisotnim vnetnim žariščem v ustni votlini. Na primer kronično vnet zob lahko izzove tako reakcijo, ko pa tak zob odstranimo, lasje začnejo zopet rasti.

Naš pacient se je lotil izčrpnega iskanja možnih vzrokov, naletel pa je tudi na informacijo, da je lahko vzrok v ustih.

Opravili smo temeljit pregled ustne votline, vse potrebne diagnostične preiskave (Intraoralna kamera, rentgen, CT) in ugotovili prisotna dva mrtva, vneta zoba, in sicer sprednjo enico (sekalec) ter petico (ličnik). Oba zoba smo odstranili, predele kosti očistili, dezinficirali z ozonom ter v istem posegu vstavili dva keramična implantata ter namestili provizorični kroni. Po 4 mesecih vraščanja smo začasni kroni nadomestili s polnokeramičnimi in zdravljenje je bilo zaključeno.
dr. Gregor Hočevar
dr. dent. med., Specialist in Biological Dentistry and Ceramic Implants (ISMI Germany, IAOCI USA), ustanovitelj Centra Hočevar

Dotični pacient se je s svojo izbranko tudi več let trudil na spočetju otroka, a neuspešno. Neplodnost je pogosta težava, ki je še danes v določenem odstotku primerov ne prepoznamo. Mesec dni po posegu pa sta se razveselila. Partnerka je namreč zanosila.

Zobje so preko meridijanov (znanih iz kitajske medicine) povezani z določenimi organi.

Če so zobje zdravi, potem z grizenjem preko meridijanov stimulirajo oddaljene organe. V kolikor so odmrli, vneti, lahko povzročajo neravnovesje, motnjo v organu. V tem primeru smo izpulili vneto enico, ki je povezana z ledvicami, mehurjem, ginekološkimi organi in prostato. Povezana je tudi s plodnostjo in potenco. Mrtva enica torej lahko predstavlja motnjo v delovanju teh organov ter motnjo potence. Ko tak zob odstranimo, odstranimo tudi motnjo in telo začne normalno delovati.