Preženite negotovosti glede vitaminov in mineralov ter spoznajte delež škodljivih težkih kovin v vašem telesu

Zdrava prehrana in gibanje bistveno prispevata k splošnemu zdravju in dobremu počutju vseh nas. Z uživanjem naravne, nepredelane hrane dobi telo vse potrebne minerale, vitamine in mikro elemente.

Pomanjkanje teh elementov v telesu se eventuelno odrazi v slabšem počutju pacienta in daljšim okrevanjem po raznih zdravstvenih posegih, tudi zobozdravstvenih. Zato vam v Centru Hočevar ponujamo preprosto in neinvazivno merjenje ključnih elementov v kožnem tkivu.

Z merjenjem ki je primerno za vse osebe od drugega leta starosti naprej boste dobili podatke o vsebnosti mineralov, vitaminov in težkih kovin in informacijo o potrebnih korakih za normalizacijo morebitnih odstopanj.

Z merjenjem dobite podatke o:

 • Minerali (21):
  Kalcij (Ca), Magnezij (Mg), Fosfor (P), Silicij (Si), Natrij (Na), Kalij (K), Baker (Cu), Cink (Zn), Krom (Cr), Jod (I), Selen (Se), Žveplo (S), Železo (Fe), Mangan (Mn), Vanadij (V), Bor (B), Kobalt (Co), Molibden (Mo), Litij (Li), Germanij (Ge) in Fluor (F).
 • Vitamini (7)
  A vitamin, C vitamin, E vitamin, B6 vitamin, B12 vitamin, D vitamin in Folat.
 • Težke kovine (15)
  Aluminij (Al), Antimon (Sb), Srebro (Ag), Arzen (As), Barij (Ba), Berilij (Be), Bizmut (Bi), Kadmij (Cd), Živo srebro (Hg), Nikelj (Ni), Platina (Pt), Svinec (Pb), Talij (Tl), Torij (Th) in Gadolinij (Gd)

Hitro in brez bolečin do informacije o vsebnosti vitaminov, mineralov in težkih kovin v vašem telesu.

Merjenje se na roki pacienta izvaja z napravo SO/check spektrofotometrično, torej s pomočjo svetlobnih žarkov, brez bolečin in brez krvnih vzorcev. Rezultati merjenja so znani takoj, naši strokovnjaki pa vam bodo razložili izvide in predlagali vam prilagojene ukrepe.

Pri veliko pacientih je potrebno nadomestiti primanjkljaj določenih elementov, nekateri se odločijo tudi za razstrupljanje na dolgi rok. Pomanjkanje elektrolitov lahko naprimer nadomestimo hitro, v roku nekaj dni, minerali se popravljajo bistveno počasneje, elementi v sledovih pa ponavadi potrebujejo sistematični pristop.

Test se lahko izvaja na osebah od drugega leta dalje. Za test se poleg osebnih podatkov kot so: ime, priimek, datum rojstva in e-mail, zahtevajo tudi krvna skupina, teža ter višina. V kolikor ne poznate svoje krvne skupine, jo lahko določimo pri nas.

Naročite se na merjenje še danes!

Naročite se na spektrofotometrično merjenje elementov v kožnem tkivu in preženite negotovosti glede vitaminov in mineralov ter spoznajte delež škodljivih težkih kovin v vašem telesu!

Merjenje opravimo tudi v okviru prvega zobozdravstvenega pregleda. Tam opravimo tudi temeljit pogovor, pregledamo ustno votlino in ugotovitve dokumentiramo z intraoralno kamero ter se pomenimo o možnostih zdravljenja.

Spektrofotometrično merjenje elementov v kožnem tkivu ni medicinski izvid. Rezultati merjenja so natančni na točki merjenja – kožnem tkivu in so lahko izhodišče za prilagoditev življenjskega stila in prehranjevanja.

Naloge mineralov in vitaminov v telesu in posledice izpostavljenosti težkim kovinam

Naloge mineralov v telesu, simptomi pomankanja in najboljši viri le-teh.
 • Kalcij: Skrbi za rast in stabilnost zob in kosti, uravnava bitje srca in delovanje encimov in mišic in je najpomembejši mineral v telesu. Pomanjkanje lahko povzroči nastanek osteoporoze ter povečuje možnost zlomov kosti. Najboljši viri kalcija so stročnice, polnozrnata živila, jajca, buče, mandlji, špinača, sončnična semena, ipd.
 • Magnezij: Skrbi za zdravje kosti in zob, uravnava bitje srca, spodbuja naš naravni obrambni mehanizem, skrbi za naše dobro psihično počutje, preprečuje nalaganje težkih kovin v telesu ipd. Pomankanje lahko povzroči izgubo apetita, depresijo in preobčutljivost, glavobol, mišične krče in povišan krvni tlak. Najboljši viri magnezija so stročnice, polnozrnata živila, perutnina, pomaranče, banane, indijski oreščki, zelena zelenjava, riž, kava, ipd.
 • Fosfor: Skrbi za zadostno količino kisika v celicah, pripomore k trdnosti kosti, vzdržuje telesne kisline in bazičnost telesa ter uravnava prepustnost naših celic. Pomankanje lahko privede do utrujenosti, manjše gostote kosti ter osteoporoze. Najboljši viri fosforja so perutnina, ribe, jajca, siri, oreščki, polnozrnati izdelki, tuna, losos, ipd.
 • Silicij: Skrbi za zdravje kože, sklepov, hrustancov, las in nohtov. Velik vpliv ima tudi na naš imunski sistem. Zmanjšuje pojav kroničnih bolezni, sladkorne bolezni ter pospešuje zdravljenje ran, zlomov in zvinov. Pomankanje lahko povzroči počasnejše celjenje ran, oslabljen imunski sistem, bolečine v mišicah in sklepih, utrujenost, pojavijo se lahko težave s kožo, kostmi in nohti. Najboljši viri silicija so ribe, čebula, zelje, buče, koprive, kumare, korenje, grah, ipd.
 • Natrij: Skrbi za pravilno krčenje naših mišic ter uravnava ravnovesje vode v telesu. Poleg tega ima pomembno vlogo tudi pri prenosu hranil po našem črevesju in drugih mišicah. Pomankanje lahko povzroči slabost in vrtoglavico. Najboljši viri natrija so v mesnih izdelkih, kruhu, sirih ter kuhinjski soli.
 • Kalij: Skrbi za prenašanje hranil, živčnih signalov in krčenje srčne mišice. Vzdržuje optimalen krvni tlak ter holesterol. Nadzoruje tudi stanje vode v naših celicah. Pomankanje lahko povzroči slabost, manko energije, bolezni žil, glavobole, krče ter želodčne težave ter nepravilno bitje srca. Najboljši viri kalija so mesni izdelki, losos, stročnice, suhe marelice, banane in jabolka, mlečni izdelki, gobe, avokado, paradižnik in fižol, ipd.
 • Baker: Skrbi za zdravje kosti, žil in živčevja. Vpliva tudi na zdravje kože, razgrajuje beljakovine, hemoglobin, kolagen in melanin. Pomankanje lahko povzroči sivenje las, izgubo apetita, poveča pa se lahko tudi dovzetnost za raznorazne okužbe ter pojavi slabokrvnost. Najboljši viri bakra so polnozrnata živila, sončnična semena, suhe slive, jeta, morski sadeži ter zelenjava.
 • Cink: Skrbi za zdravje imunskega sistema, hitrejše celjenje ran, obnavlja kožne celice, regulira sladkor v krvi in skrbi za pravilno rast in razvoj telesa. Pomankanje lahko povzroči dolgotrajno celjenje ran, izpadanje las, motnje rasti, izpuščaje in slabo odzivnost imunskega sistema. Najboljši viri cinka so ostrige, ribe, morski sadeži, mesni izdelki, stročnice in žitarice, ipd.
 • Krom: Skrbi za vzdrževanje optimalne telesne teže, uravnava krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi. Pomankanje lahko povzroči aterosklerozo, sladkorno bolezen in glukozno intoleranco. Pogosti so tudi vrtoglavica, žeja, zaspanost ter želja po sladkem. Najboljši viri kroma so črni poper, slive, polnozrnati izdelki, piščanec in govedina, jabolka in banane, timijan, grah, ipd.
 • Jod: Skrbi za optimalno nastajanje ščitničnih hormonov, zdravo kožo, uravnava kislino v telesu in deluje antivirusno. Pomankanje lahko povzroči bolečine v mišicah, krče, izgorelost, hladne roke in noge, glavobole in težave s spominom. Najboljši viri joda so ribe, morski sadeži in alge, anans, jajca, ipd.
 • Selen: Skrbi za obrambo pred težkimi kovinami, pospešuje delovanje imunskega sistema ter na telo deluje kot antioksidant. Pomankanje lahko povzroči obolenja srca in ledvic, rakava obolenja, neplodnost, pogoste so tudi spremembe na koži. Najboljši viri selena so polnozrnate žitarice, česen in čebula, rdeča paprika, rozine, mesnih izdelkih, tuni, ipd.
 • Žveplo: Skrbi za raztrupljanje telesa in pospešuje presnovne procese. Pomaga pri izgradnji aminokislin in vitaminov ter izgorevanju maščob. Pomankanje lahko povzroči težave s kožo, lasmi in nohti. Najboljši viri žvepla so jajca, mleko, čebula in česen, čemaž, rdeča paprika, stročnice, alge, ipd.
 • Železo: Skrbi za dovod kisika v mišice, pomemben dejavnik ima tudi pri dihanju. Pomankanje lahko povzroči slabokrvnost, slabo fizično pripravljenost ter utrujenost, slab imunski sistem. V nosečnosti je lahko ogrožen tudi razvoj otroka. Najboljši viri železa so mesni izdelki, jetra in krvavice, morski sadeži, špinači, rumenjaku, žitih in sadju.
 • Mangan: Skrbi za presnovo ogljikovih hidratov in maščob, nevtralizira proste radikale, doprinese k tvorjenju hormonov, ter na telo deluje antialergijsko. Pomankanje lahko povzroči neplodnost ter nepravilno rast kosti. Najboljši viri mangana so orehi, špinača, pravi čaj, jagode in maline, ananas, grozdje, česen, fižol, rdeča pesa, itd.
 • Vanadij: Skrbi za uravnavanje maščob v telesu ter deluje kot antidiabetik. Doprinese tudi k zdravljenju motenj razpoloženja, raznih psihoz in bipolarnih motenj. Pomankanje lahko privede do raznih obolenj ožilja in ledvic, nepravilne rasti kosti in povečanega sladkorja v krvi. Najboljši viri so nenasičene maščobe, mesni in mlečni izdelki, vino, gobe, špinača, žitarice, ipd.
 • Bor: Skrbi za zdravje kosti, preprečuje pojav osteoporoze ter pospešuje aktivacijo D vitamina. Pomankanje lahko povzroči artiritis in revmatska obolenja. Najboljši viri bora so grozdje, jabolka, hruške, rozine, ribe ter stročnice.
 • Kobalt: Skrbi za nastajanje rdečih krvničk ter vitamina B12. Velik vpliv ima tudi na prebavo in prekrvavljenost tkiv v našem telesu. Pomankanje lahko povzroči glavobole, utrujenost, mravljinčenje delov telesa ter težave živčnega sistema. Najboljši vir kobalta so rdeča pesa, mesni izdelki, bel fižol, sir, žitarice in stročnice, zelenjava ter ribe.
 • Molibden: Skrbi za ohranjanje našega zdravja, preprečuje pa tudi slabokrvnost in karies na zobeh. Pomankanje lahko povzroči motnje presnove žvepla in aminokislin v našem telesu. Najboljši viri molibdena so jajca, grah, polnozrnati izdelki, sončnična semena, kumare, stročnice, perutnina, ipd.
 • Litij: Skrbi za optimalno delovanje nevronov in celičnih membran ter zavira rast malignih tumorjev. Blaži depresijo in odpravlja vedenjske motnje ter preprečuje nastanek virusov. Pomankanje lahko povzroči depresivna nagnjenja. Najboljši viri litija so krompir, voda, jajca, govedina, mleko, rdeča pesa, ipd.
 • Germanij: Skrbi za zdravje imunskega sistema ter zmanjšuje rast tumorjev. Na telo deluje antioksidantno, pospešuje dotok kisika v celice in izloča težke kovine iz telesa. Pomankanje lahko povzroči oslabelost imunskega sistema, rakava obolenja, ter motnje delovanja kosti, mišic ter živčevja. Najboljši viri germanija najdemo v zeleni, rabarbari, česnu, kislem zelju, paradižnikih in ostali zeleni zelenjavi.
 • Fluor: Skrbi za pravilno delovanje človeškega telesa, vpliva na zdravje sklenine in preprečuje nastanek kariesa. Pomankanje lahko povzroči krhko zobno sklenino in hitrejši pojav kariesa. Najboljši viri fluora so pitna voda, zelena zelenjava, oreščki , ipd.
Naloge vitaminov v telesu, simptomi pomankanja in najboljši viri le-teh.
 • A vitamin: Skrbi za normalno rast, delovanje imunskega sistema, delovanje vida, presnovo železa in izgradnjo ter delovanje kože in sluznic. Pomankanje lahko povzroči nočno slepoto ter pojav rumenkastih lis na očesni veznici. Najboljši vir vitamina A so gosja jetra, korenje, sladki krompir, marelice, jajca, zelena solata, ipd.
 • C vitamin: Skrbi za tvorbo kolagena, ki potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. Na telo deluje kot antioksidant. Pomankanje lahko povzroči motnje torbe kolagena, motnje rasti, krvavitve v koži, sluznicah in mišičevju. Najboljši vir vitamina C so rdeča paprika, črni ribez, brstični ohrovt, cvetača, limona, goji jagode, pomaranča, kivi, ipd.
 • E vitamin: Skrbi za antioksidativno delovanje, kar pomeni da ščiti celice pred oksidativnim stresom, ki predstavlja tveganje za razvoj različnih obolenj, predvsem srčno-žilnih bolezni. Pomankanje lahko povzroči nepravilno delovanje membran, oslabljen živčni sistem, slabo mišično presnovo, hitrejše napredovanje sive mrene, nastanek parkinsonove in alzhajmerjeve bolezni. Najboljši vir vitamina E so rastlinska živila, ki so bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, predvsem rastlinska olja, oreški, kalčki, semena, ipd.
 • B6 vitamin: Skrbi za presnovo beljakovin in igra pomembno vlogo pri kognitivnem razvoju. Vpliv ima tudi na imunski sistem ter nastajanje rdečih krvničk. Zmanjšuje utrujenost in izčrpanost. Pomankanje lahko povzroči dermatitis in žične motnje. Najboljši viri vitamina B6 so perutninsko meso in svinjina, ribe, krompir, pistacije, ipd.
 • B12 vitamin: Skrbi za delovanje živčnega sistema – med drugim vpliva na zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti, hkrati pa sodeluje tudi v procesu tvorbe rdečih krvnih celic. Pomankanje lahko povzroči okvare žičnega sistema, utrujenost, izguba apetita, depresijo,… Najboljši viri vitamina B12 so mesni izdelki, školjke, ribe, jajca, mleko, sir, ipd.
 • D vitamin: Skrbi za delovanje imunskega sistema ter razvoj kosti in zob. Med drugim povečuje zmožnost tankega črevesa, da lahko učinkovito absorbira kalcij iz prehrane. Pomankanje lahko povzroči zmanjšanje kostne gostote, večje tveganje za zlome kosti ter motnje presnove kalcija. Najboljši viri vitamina D so ribe, lososi, sardine, tuna, jajca, sir, telečja jetra, ipd.
 • Folat: Skrbi za mnoge biološke procese v telesu, ki vključujejo sintezo aminokislin, delitev celic, nastajanje krvi in normalno delovanje imunskega sistema. Pomankanje lahko povzroči povečano stopnjo delitve rdečih in belih krvnih celic, pojai se lahko megaloblastna anemija. Pomankanje v času zgodnje nosečnosti predstavlja tveganje za okvare razvijajočega se otroka. Najboljši vir Folata so mesni izdelki, čičerika, črn fižol, soja, leča, špinača, brokoli, ipd.
Posledice izpostavljenosti težkih kovin
 • Aluminij: Zaradi prisotnosti aluminija v telesu lahko pride do pogostega obolenja dihal in poškodb živčnega sistema. Simptomi lahko obsegajo prisotnost utrujenosti, motnje koncentracije. Lahko se poveča možnost nastanka raka.
 • Antimon: Možna posledica prisotnosti v telesu je lahko driska, bruhanje, prebavne težave, poškodbe srca, pretirano potenje, draženje dihal, kovinski okus v ustih, ipd.
 • Srebro: Prisotnost srebra v telesu lahko povzroči razne alergije, modro-sivo obarvanje kože, draženje sapnika, bolečine v želodcu. Simptomni lahko obsegajo tudi izpuščaje in različna vnetja.
 • Arzen: Arzen ima lahko vpliv na nastanek težav z želodcem in črevesjem. Pojavijo se lahko motnje srčnega ritma, visok krvni tlak, zmedenost in glavobol, rak na koži, poškodbe jeter, bele lise na nohtih, ipd.
 • Barij: Prisotnost barija v telesu lahko povzroči dihalne težave, povišan krvni tlak, motnje srčnega ritma, otekanje možganov, jetel in ledvic.
 • Berilij: Možne posledice prisotnosti v telesu so lahko nastanek pljučnega raka, akutne bolezni dihal, izpuščaji, dermatitis, razjede, ipd.
 • Bizmut: Bizmut v telesu lahko povzroči zmedenost, drisko, krče, dermatitis, kožne izpuščaje, motnje hoje in govora, ipd.
 • Kadmij: Možne posledice prisotnosti v telesu so lahko težave imunskega sistema, glavoboli, kašelj, suhost nosa in žrela, poškodbe ledvic, črevesja in jeter, ipd.
 • Živo srebro: Prisotnost živega srebra v telesu lahko povzroči bolečine v prsih, pljučno fibrozo, pospešen srčni utrip ter visok krvni tlak. Simptomi so lahko tudi krči, driska, poškodbe želodca in prebavil, bolečine v mišicah, odpoved ledvic, ipd.
 • Nikelj: Nikelj v telesu lahko povzoči dermatitis, astmo, bronhitis, v težjih primerih tudi raka na pljučih, ipd.
 • Platina: Simptomi prisotnosti platina v telesu lahko obsegajo alergijske reakcije, težave z dihanjem, vnetje očesne veznice, oslabljen imunski sistem, vnetja kože, ipd.
 • Svinec: Če je v telesu prisoten svinec lahko pride do prizadetosti živčnega sistema ter srčno-žilnega sistema. Simptomi lahko obsegajo tudi utrujenost, apatijo, karies, osteoporozo, depresijo in motnje koncentracije, ipd.
 • Talij: Talij v telesu lahko povzroži bruhanje, drisko, izguba las, poškodbe jeter, ledvic in živčevja, glavoboli, krči, demenco, ipd.
 • Torij: Simptomi prisotnosti torija v telesu so lahko dermatitis, driska, bruhanje, slabost, dehidracija, zmedenost in kap.
 • Gadolinij: Možne posledice prisotnosti v telesu so lahko multipla skleroza ali poškodbe možganske pregrade.